Introduction
Public Spaces
Private Spaces
Case Studies
Other Information

Blog   Mail
|        | Acknowledgements | References | Disclaimer

McKillop Gardens

Site: Parkhall Street, The Village, East Kilbride
Classification: Care Home Providing Personal Care
Number of stories: Two
Number of bedrooms: 40
Owner: Local Authority
Status: Private
Architect: Robert Potter & Partners
Website: Robert Potter & Partners Website
Detailed Information on McKillop Gardens:  Go to McKillop Gardens Gallery

View McKillop Gardens


McKillop Gardens: Outdoor space easily accessed from unit, with safe balcony
McKillop Gardens: Front door with canopy
McKillop Gardens: Communal seating area with familiar features
McKillop Gardens: Double loaded corridor broken by the dining room
McKillop Gardens: Seating area at end of double loaded corridor
McKillop Gardens: Photo beside bedroom door for personal recognition
McKillop Gardens: Personalised Doorway
McKillop Gardens: Personal post delivery
McKillop Gardens: Individual living space with open plan kitchen
McKillop Gardens: Personalised bay window
McKillop Gardens: Home like bedroom
McKillop Gardens: Bedroom with personal items
McKillop Gardens: Winter sitting room
McKillop Gardens: Internal winter garden
McKillop Gardens: Cinema room
McKillop Gardens: Clear walking route
McKillop Gardens: Covered sitting area in garden which links all routes
McKillop Gardens: Balcony viewing the private garden
 

Detailed Information on McKillop Gardens


McKillop Gardens is a local authority care home run by South Lanarkshire Council which provides 24 hour residential care for older people, in both long and short term residency. It was built in 2004 as a part of South Lanarkshire Council’s re-provisioning programme, the work was carried out by Robert Potter & Partners and specifically built with ‘flexible accommodation and SMART technology to reflect the changing needs of frail elderly residents with increasing dementia’.The building comprises of five units each with approximately 8 private apartments.

Each unit comprises of a double loaded corridor broken in the centre by several communal areas. These areas include a sitting area with access to the garden/balcony on the street side, and an open plan dining/kitchen area facing the private enclosed garden. One end of the corridor creates a glazed sitting area with views out into the surrounding context with objects of interest on the walls, whilst the other links the unit with the additional building.

Each individual apartment is identified with a series of personal cues these include; their name on the door, a framed photograph adjacent to door, and in some cases a personal object such as ornament or toy placed at the edge of the door recess.

Within the apartment there can be found; an open plan sitting area with bay window, a kitchenette with small dining area, and a bedroom with en-suite shower facility adjacent. Each apartment can easily be personalised with individual ornaments and furniture which relate to the individual, with areas such as the bay window which not only permits maximum views and natural daylight, but is also reminiscent of traditional Glasgow tenement architecture. The kitchenette and small dining area allow the individual to prepare their own cup of tea or food when desired, with the bedroom and en-suite in close proximity. The en-suite facilities are spacious and well lit however contrasting colours would have been a benefit for those with poor sight and visual depth perception problems, both found commonly with those with dementia. The overall layout suggests independence and privacy, as facilities allow residents to choose between corporate or communal activities.

Out with each unit there are additional areas for residents, families and visitors to interact, these include; a cinema room on the ground floor, where films or other televised events can be screened and a very attractive warm winter garden on the second floor. In addition, one of the highlights at McKillop has to be the landscaped gardens, with continuous walking routes, clearly defined boundaries, planted beds at waist height and a gazebo in the centre as a focus point and place to sit and shelter.