Introduction
Public Spaces
Private Spaces
Case Studies
Other Information

Blog   Mail
|        | Acknowledgements | References | Disclaimer

Croftspar Place

Site: 8 Croftspar Place, Springboig, Glasgow
Classification: Supported Housing providing personal care
Number of stories: One
Number of bedrooms: 8
Owner: Cube Housing Association / Alzheimer Scotland
Status: Housing Association
Architect: Chris Stewart Architects
Website: www.collectivearchitecture.com
Detailed Information on Croftspar Place:  Go to Croftspar Place Gallery

View Croftspar Place


Croftspar: Main Entrance
Croftspar: Configuration and enclosed garden
Croftspar: View toward apartments showing individually coloured doors
Croftspar: Unit seen from enclosed garden with individual blue door
Croftspar: Living area with many places for personalisation
Croftspar: Telephone with large easy to use buttons
Croftspar: Visual connections through spaces
Croftspar: Kitchen links into living area
Croftspar: Open-fronted units with a traditional cooker installed
Croftspar: Slot window above main window maximises natural light
Croftspar: Signs on cupboards
Croftspar: Rear garden with bin storage and clothes dryer
Croftspar: Route out of rear garden towards main enclosed garden
Croftspar: Garden route leading towards staff block
Croftspar: Continuous walk through colonade
Croftspar: Laundry Room 'Steamie'
Croftspar: Wall with aperature opening providing views
Croftspar: Building in context
 

Detailed Information on Croftspar Place


Croftspar Place was commissioned through Glasgow City Council Social Work to Cube Housing Association Ltd and Alzheimers Scotland, as a supported accommodation service for people with dementia. Completed in 2005 by Chris Stewart Architects, Croftspar place provides a space which encourages independent living with the support of 24 hour assistance when required.

The building is arranged in two separate single story blocks arranged around a south-facing courtyard. Each block contains 4 apartments (one attached to the staff accommodation) each with a covered walkway with an open colonnade, creating a continuous path which links all parts. Each block in rendered white and each apartment is characterised with a vivid door colour, which not only allows for easy individual association but creates a strong contrast between wall and door.

Inside the apartment visual connections are a significant design feature, with the living space, kitchen and bedroom flowing into each other. The kitchen becomes visible from both the living room and bedroom, with the bathroom placed off centre of the plan with access from both the bedroom and circulation space. The spaces have ample natural light and are spacious with high ceilings, reminiscent of the traditional tenement. But do not be mistaken, this project defies the opinion that the style should be of traditional aesthetic for easy association. The design is bright and contemporary which was intended by the architect, in an attempt to make the homes ‘timeless and suited to people of any age group, generation and physical or mental ability’. The style may be contemporary but the layout is traditional with a front and back door layout, with a formal front garden and an individual green space at the rear with a more private feel. Each apartment has individual bin storage and clothes dryer on their patch of grass, with optional seating, in unison creating a semi private garden space that can be personalised to suit the individual.

Other facilities include a communal laundry room, designed to echo the traditional ‘steamie’, which is a tool to prevent accidental flooding (however, on the visit it was difficult to determine if this design feature was fully realised in reality). The front garden gives the residents an opportunity to socialise and observe the comings and goings, which in the summer can be utilised for outdoor activities.