Introduction
Public Spaces
Private Spaces
Case Studies
Other Information

Blog   Mail
|        | Acknowledgements | References | Disclaimer

Burnfield Care Home

Site: 32 Burnfield Road, Giffnock, Glasgow
Classification: Care Home Providing Nursing Care
Number of stories: Three
Number of bedrooms: 40 Single Occupancy
Owner: Newark Care Development, Glasgow
Status: Charity
Architect: Bercott Architects, Glasgow
Detailed Information on Burnfield Care Home:  Go to Burnfield Care Home Gallery

View Burnfield Care Home


Burnfield: Front door
Burnfield: Discrete nurses station between units
Burnfield: Artwork cue and double height space over activity space
Burnfield: Window providing visual links
Burnfield: Reminiscent sitting area between units
Burnfield: Contrasting bedroom colours
Burnfield: Broken wall allowing visual connections
Burnfield: Quiet snug for one-two persons off main sitting area
Burnfield: Another quiet private sitting area
Burnfield: Schul space in the activity room
Burnfield: Snoozelum
Burnfield: Sitting area overlooking the garden
View from bridge looking at water feature and pergola
Burnfield: Areas of interest
Burnfield: Underpass garden link
Rear end of garden walking route
Burnfield: Place to stop on route
 

Detailed Information on Burnfield Care Home


Newly built in 2003 Burnfield residential home was developed by Newark Care Development, a Jewish charity founded in 1947. Having sold their previous premises in Pollokshields, Newark Care sought to develop a building which articulated a ‘person centred’ ethos, realising the individual needs of both the resident and care staff.

The main brief and aim by Ian Doherty, a then employee at Bercott architects, was to design a building which was ‘home’ for those who lived there. This can be seen in the deployment of three wings each acting as a small independent unit. This layout was made possible by additional funds raised and made available by Newark Care.

Particular successes are found in the mixed-use activity space which is used on a regular basis as a schul (synagogue) by the local Jewish community, as well as the snoozelum (light and sound) used for therapeutic activities. However, I believe the overall success lies in the layout of the units.

Each unit varies between eight, seven and five bedrooms; all adopt a similar layout, open plan kitchen, dining and living space, with individual bedrooms and bathrooms off these main spaces. This layout prohibits any use of corridors, thus maximising space and providing a private environment which echoes home. Although the layout is open plan, each area is clearly defined; the ceilings have been dropped to create a sense of change from the main adjoining spaces and the doors have clear indications of use, bedrooms have personalised signs and the bathroom/W.C. are always painted in a vivid yellow. The overall nature of the unit maximises privacy for the residents whilst creating a simple and easily understood space, which with clear visual links to common areas have resulted in greater levels of mobility and continence.

I also believe the garden to have been a success. The site has a substantial slope which brings the entrance from street level across a bridge, with the lower ground level becoming enclosed by the slope. This has created an enclosed garden with planting and water features being built into the slope creating a passive boundary. The resident/visitor can enter the garden from the conservatory off the activity space, and walk around the garden under the bridge and through to the rear garden which forms a continuous route back. There are several areas of interest including a pergola, bird bath, various forms of planting and seating.